30 вересня 2024

Відкриті читання з письменницею Альоною Мовчан

В останній день вересня, вся Україна відзначає свято мудрості, книги та читання, - Всеукраїнський день бібліотек. Саме в цей день, по всій країні, проходять різноманітні заходи, присвячені книзі, читанню, бібліотеці. Цьогоріч відкриті уроки читання проходят в онлайн-форматі.
На онлайн-знайомство із молодою херсонською письменницею Альоною Мовчан, працівники бібліотеки запросили учнів 7-го класу Херсонського загальноосвітнього навчально-виховного комплексу № 11 Херсонської міської ради. Авторка розповідала про свій творчий шлях та відновлення діяльності літературного клубу «Поетична шафа», який активно працював до війни і був творчим майданчиком для зустрічей та спілкування молодих та добре відомих письменників, поетів, бардів Херсонщини.
Альона Мовчан поділилася історією свого становлення як поетеси, розповіла про свою поезію, особистий досвід життя під час окупації Херсона та тим, як організовувала підпільні творчі зустрічі для молоді. За її словами, у найтемніші часи війни, поезія та підтримка творчої спільноти допомагали зберігати віру і надію у краще. Таємні засідання клубу, що відбувалися у 2022 році, стали справжнім джерелом натхнення та підтримки для молодих херсонців, які збиралися, щоб співати українські пісні, читати вірші та просто бути разом, бо у єдності українці бачать велику силу.

Альона Мовчан презентувала школярам роман-хроніку «Окупація. Це її перша прозова книга, де всі твори присвячені подіям у часи російського вторгнення, поезія про війну, окупацію Херсона та про незламність херсонців, не залишила слухачів байдужими.
Спілкування було сповнене щирих емоцій, говорили про літературу і про життя, і про те, як важливо зберігати зв'язок з рідним містом, навіть у найважчих умовах.
Наприкінці заходу поетеса склала рекомендаційний список літератури для школярів, до якого увійшли як вже відомі автори, так і початківці: Стівен Кінг, Макс Кідрук, Дмитро Плотніков, Таня П’янкова та інші.
Святкова зустріч завершилася теплими побажаннями і сподіваннями, що поезія підтримає кожного у скрутні часи, а література і далі об'єднуватиме нашу творчу і незламну громаду.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік