26 вересня 2024

Олександр Довженко-поет українського кіно

У вересні 2024 році Україна відзначила дві важливі події в культурі — 130-річчя від дня народження Олександра Довженка та День українського кіно. Олександр Довженко, видатний режисер, сценарист і письменник, залишив незабутній слід у світовому кінематографі, ставши новатором і заклавши основи української кіноіндустрії. Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки зібрала дев'ятикласників Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №12 з поглибленим вивченням французької мови, щоб познайомити із творчим шляхом Довженка та його внеском у розвиток кіномистецтва, показавши, як його роботи з'єднували літературу та кіно.
Поринувши в захоплюючий світ раннього українського кіно, школярі дізналися про перші фільми на екранах після винаходу кінематографа братами Люм'єр. Вони ознайомилися з розвитком кіновиробництва в Одесі, де з'явилися перші павільйони для зйомок чорно-білих стрічок, а також про легенду німого кіно Віру Холодну. Окрему увагу приділили вагомому внеску Сергія Ейзенштейна, зокрема його фільму "Броненосець Потьомкін," що увійшов в історію світового кіномистецтва, і новаторським ідеям Дзиґи Вертового, піонера документального кіно.
Ці знання стали основою для розгляду творчого шляху Олександра Довженка, адже його становлення як кінорежисера стало важливою частиною українського кінематографа. Школярі дізналися про фільми, що принесли йому світову славу, зокрема легендарні "Земля" та "Звенигора", які втілили гуманістичні ідеї та любов до природи – провідні теми його творчості, а також про його мужність у боротьбі з радянським тиском, що проявилася в забороні фільму "Україна у вогні". У продовженні розповіді акцентували увагу на його творчому спадку, зокрема на останньому нереалізованому проекті "Поема про море", присвяченому будівництву Каховської ГЕС.
Не обійшлося й без інтерактивних вікторин, які не лише перевірили знання учасників про творчість Олександра Довженка, а й створили атмосферу дружнього суперництва, де кожен зміг зануритися у світ українського кіномистецтва, відкриваючи нові грані таланту великого митця.
Відзначаючи 130-річчя великого митця, ми ще раз підтвердили, що його спадок живе і продовжує надихати нові покоління. Ця подія стала ще одним кроком у справі збереження і популяризації української культурної спадщини, на яку варто звертати увагу й надалі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік